Rozhovor s ředitelkou A centra Pavlou Kohoutovou

S Pavlou Kohoutovou mluvila Milada Kadeřábková ze serveru – Na porodu záleží.

Matky jsou často po porodu izolované. Nabízíme jim podporu, říká ředitelka A centra. Přečtete si, co vše nabízí jedinečné A centrum v Praze-Karlíně pro těhotné ženy a rodiny s dětmi.

Rozhovor s ředitelkou A centra Pavlou Kohoutovou

A centrum, to je podpora pro všechny ženy, těhotné, maminky, ale i ty, které po děťátku touží. Navíc nenabízí pouze služby a informace, ale také věc, která je pro všechny tyto ženy snad ještě důležitější – možnost se společně setkávat a sdílet své radosti i strasti. „Snažíme se budovat komunitu. V dnešní době, kdy bohužel maminky bývají v rodičovství často izolované, považujeme za velmi důležité, aby se měly vždy na koho obrátit,“ vysvětluje Pavla Kohoutová, ředitelka A centra.

„Naše specifikum spočívá v široké cílové skupině i v počtu témat, která se týkají oblasti početí, těhotenství, porodu a péče o dítě do čtyř let. Nyní saháme ještě dál a chceme předávat informace ohledně toho, jak mohou ženy pečovat o své zdraví. Naše služby zahrnují společná cvičení nebo přednášky, workshopy, terapie, masáže, poradny porodních asistentek… Covidová doba nám navíc přinesla i dovednost online přednášek, takže jsme tu pro lidi po celém Česku,“ vyjmenovává Pavla s tím, že cílem centra je poskytnout ženám ucelené balíčky informací o tom, jak pečovat o sebe i o miminko a jak jej bezpečně přivést na svět. „Je jedno, jestli chce žena rodit doma či v porodnici. My chceme nabízet celé spektrum možností a je na každém, co si zvolí,“ zdůrazňuje Pavla, se kterou jsme si povídaly například o tom, jaké zásadní téma v oblasti mateřství je stále velmi opomíjené, jak se dnes zorientovat v záplavě informací, či co by každá těhotná žena měla vědět, ale gynekolog jí to pravděpodobně nesdělí.

Podle čeho vybíráte služby, které nabízíte? Pro nás jsou klíčoví lidé. Náš lektorský tým čítá téměř čtyřicet osobností. Máme štěstí, že lektorky s námi spolupracují dlouhodobě, některé už od našeho vzniku. Teď jsme ale vybíraly nové dvě ženy na vedení kurzů gravidjógy, takže máme s výběrem i čerstvou zkušenost. Hlavním kritériem pro nás je, aby ženy byly odbornicemi ve svém oboru, ale také způsob, jakým své učení předávají a zda je jejich přístup respektující, lidský a přijímající.

Mají o vaši činnost a informace, které nabízíte, zájem třeba i gynekologové? S kým spolupracujete? Před několika měsíci se nám ozvala jedna žena gynekoložka, která u nás chtěla mít živé přednášky o hormonální antikoncepci. Kvůli covidu jsme ale zatím k realizaci nepřistoupili. Nyní, 23. června připravujeme připravujeme večer na téma početí, když se nedaří, 23. 6., s celostní gynekoložkou Kateřinou Kneiblovou, na podzim pak nabídneme cyklus setkání. Dále připravujeme osvětovou kampaň v podobě letáků do ordinací ženských lékařů.

Já osobně znám mimochodem několik „vědomých“ gynekologů/gy­nekoložek, kteří chápou, že vše je propojeno se vším a že to, co se nám děje na té fyzické úrovni, souvisí i s naším nitrem. A to je skvělé.

O jaké vaše činnosti a akce je největší zájem? Nejoblíbenější jsou v současné době aktivity pro maminky s dětmi do čtyř let, kde jsou zpívánky, říkanky a pohybové aktivity. Potom máme cvičení pro maminky, kam mohou chodit i se svými dětmi. Někdy do cvičení i miminko zapojíme. To je také hodně využívané. Dále spolupracujeme s psycholožkou Kristýnou Zemánkovou, která u nás vede poporodní setkávání, kde se maminky sejdou a mluví o určitém tématu, například o spánku, výživě a kojení, partnerství a sexualitě. Nyní otevíráme i poporodní příběhy, kde ženy dostanou možnost sdílet pod dohledem psycholožky. To mi přijde krásné a důležité.

Jedno z témat, kterému se hodně věnujeme, je téma šestinedělí. Jedná se o důležité období, během něhož se žena transformuje v matku a setkává se se zcela novou situací. Mnoho mých přítelkyň mi vyprávělo, jak šestinedělí neřešily, ale potom, když nastalo, si najednou nevěděly rady, přicházely jim pocity, že nejsou dost dobré, že dítě pláče a ony nevědí, co s ním, že se necítí tak šťastné, jak očekávaly, že porod proběhl úplně jinak, než si naplánovaly… Během šestinedělí vyplouvají ženám stíny, jejich nedořešená témata, navíc jsou často celé rozbolavěné. To může být velmi náročné. A přestože už se o tom mluví víc, pro většinovou společnost je to stále nedůležité téma. My ho ale chceme zviditelnit, proto máme skvělý audiokurz nazvaný Sebepéče v šestinedělí. Už z názvu je patrné, že klademe důraz na to, aby se žena nezanedbávala, protože když je v pohodě maminka, tak je v pohodě i dítě. Proto bych tento produkt všem těhotným ženám vřele doporučila.

Na téma šestinedělí ještě spolupracujeme se skvělou Katkou Beardmore, která má u nás kurzy a workshopy na toto téma a na ženské zdraví.

Ženy – matky jsou dnes zaplaveny tolika informacemi – od toho, jak dítě nosit, přes masáže až po výživu, výchovu… Dokážu si představit, že některé ženy to může stresovat. Máte nějakou radu, jak se v tom neztratit a podle čeho informace třídit? Doporučovala bych řídit se heslem – co mě láká a oslovuje, to je pro mě. Poslouchat tedy svou intuici. Pokud má žena během těhotenství svou porodní asistentku či dulu, která ji postupně poznává, tak i ona jí může dát nějaká doporučení. Určitě je důležité si to moc nekomplikovat. Když budeme jen běhat ze semináře na seminář a nebudeme mít čas na odpočinek, který těhotná žena velmi potřebuje, to určitě není cesta…

Co jsou podle vás klíčové informace o těhotenství a porodu, které by každá žena měla znát, ale v gynekologické ordinaci se je nedozví? Mně přijde, že to je navnímávání vlastního těla a důvěra v něj. To jde ruku v ruce s lékařskou péčí. Těhotenství a porod je něco velmi přirozeného, my jsme to ale zinstituciona­lizovali, dali jsme tomu škatulky a návody, takže často na cítění a důvěru v sebe sama zapomínáme. Přitom je to velmi důležité. Proto také během našich porodních příprav klademe kromě praktických věcí důraz i na toto.

Možná některé čtenářky a čtenáře vaše činnost zaujala a rádi by vás podpořili. Jaké formy jsou možné? Podporu v jakékoli formě velmi uvítáme. Přestože se snažíme být soběstační, ne vždy se to daří, právě proto, že nabízíme celou škálu témat, mezi nimi i ta, která nejsou úplně v kurzu. My však vnímáme, že je potřeba o nich mluvit, například už zmiňované šestinedělí, i proto jsme obecně prospěšná společnost. S podporou veřejnosti jsme tedy schopni jít do dalšího rozvoje a snad i pokrokovějších projektů, opečovat téma rodičovství a těhotenství ještě lépe. Aktuálně máme sbírku na Znesnáze, kde bychom pro naše klienty chtěli renovovat vybavení našeho centra. Máme tedy účet na Darujme.cz, také transparentní účet u Fio banky, kde je možné zadat trvalý příkaz a přispívat pravidelně. Naše služby lze také darovat dárkovým poukazem. Velká podpora je tak, když nás budete doporučovat dál. Být užiteční, to je pro nás ta největší odměna.

*Pavla Kohoutová Ředitelka A centra. Pracovala jako projektová manažerka, celkem třináct let jako produkční a account manažerka v event managementu. Vyhoření v roce 2012 ji přimělo změnit náhled nejen na svůj pracovní, ale celý život. O dva roky později se začala věnovat neziskové oblasti a projektům jako Hearth.net, Tibet Open House, Ekocentrum Loutí, lesní školka Pramínek, podílí se i na organizaci a vlastní tvorbě seberozvojových programů, zpívá s lidmi mantry a hraje na harmonium. V A centru pracuje od roku 2020. *


Pavla Kohoutová

ředitelka a lektorka