Diastáza v otázkách a odpovědích

Diastáza neboli rozestup břišních svalů dokáže znepříjemňovat život. V Áčku se jí věnujeme v rámci cvičení pro ženy a po porodu a také v rámci workshopu Diastáza v mnoha souvislotech. Přečtěte si více v rozhovoru s Mgr. Kamilou Veselou Eliášovou, naší lektorkou pilates.

Diastáza v otázkách a odpovědích

Jak vlastně vznikne diastáza?

Diastáza vzniká rozestupem břišních svalů v důsledku jednostranně přetěžující sportovní aktivity, během těhotenství nebo špatnými pohybovými stereotypy. Jedná se o rozestup svalů od hrudníku až ke stydké kosti, kde je vidět průběh přímého břišního svalu. Při rostoucím bříšku je logické, že svaly musí ustoupit, nicméně po porodu by se zase měly vrátit na své místo. Otázkou často zůstává, zda již před otěhotněním nebyly svaly rozestoupené a pozice svalů tak už před početím byla v patologickém postavení. Rozestup může zůstat kdekoli v místě celého průběhu přímého břišního svalu (např. v okolí pupíku, nad pupíkem nebo pod pupíkem). V rozestupu se nachází oslabené a ztenčené vazivo, díky kterému je prostup do našich útrob jednoduší a stabilita celého těla je tím narušena.

A vadí to vlastně něčemu?

Břišní stěna je tvořena mnoha vrstvami, pokud jedna z nich není v pořádku, projeví se to i na ostatních. My vidíme vrchní vrstvu, kterou tvoří kůže. Z tohoto důvodu většinou žena jako první zaznamená estetickou stránku diastázy – bříško vystupuje víc než dřív nebo je naopak propadlé. Na břichu se objevují vrásky, povolená kůže nebo prohlubně jako u celulitidy.

Dobře, to jsou estetické nedostatky. Chápu, že samy o sobě můžou představovat silnou motivaci ke změně. Existují třeba zdravotní komplikace spojené s diastázou?

Ano, diastáza není jen kosmetický problém. Nefungující střed těla může způsobit řadu dalších zdravotních obtíží. Často jsou to bolesti zad, objevují se kýly, prolaps pánevních orgánů, časté záněty močových cest, inkontinence, problémy v intimní oblasti a další. Tyto problémy si ženy často do souvislostí s diastázou nedávají.

Co tedy žena může dělat, aby se diastázy zbavila?

V první řadě je vhodné zjistit si rozsah diastázy a kde přesně se nachází. S tím nejlépe pomůže fyzioterapeutka nebo specialistka na tuto problematiku. Díky odbornému vedení dochází k postupnému zapojování a vnímání celého těla, jeho napřimování, vhodnému pohybu a správnému postavení jednotlivých částí těla. Důležitá je práce s dechem a vhodné cvičení zaměřené na práci hlubokých svalů. Cílem je, aby si žena osvojila správné pohybové návyky, které se stanou součástí jejího běžného fungování během dne.

Diastázu je prý možné také řešit operací. Jak se na to díváš?

Operace je možná, ale neznamená nutně, že se diastázy na 100 % zbavíte. Je potřeba upravit nevhodné pohybové návyky a naučit se s bříškem pracovat opravdu vědomě. Navíc operace jsou vhodné až po přechodu, kdy vlivem hormonálních změn ztrácí bříško svou pružnost. Je třeba změnit pohybové návyky a pracovat se svým tělem před i po operaci. Naopak dokud neproběhla u ženy menopauza, je velmi vhodné opečovat diastázu konzervativním způsobem a operaci volit jako poslední možnost.

Za jak dlouho se diastáza spraví?

To je velmi individuální. Ve hře je mnoho faktorů – věk ženy, stres, únava, výživa, pohyb, vyhrazení času pro sebe, větší sklony ke tvorbě diastázy a další. Každopádně je dobré si uvědomit, že práce s diastázou je běh na dlouhou trať. Tím, že se jí budeme pravidelně věnovat, můžeme zamezit jejímu zvětšování.

Co může nabídnout v péči o diastázu A centrum?

Je to víc věcí.

  • V on-line přednášce Diastáza v mnoha souvislostech se dozvíte veškeré souvislosti diastázy ve vazbě na další části těla a naše emoce, dále různé způsoby práce se svým tělem, které zamezují zhoršování diastázy. Přednáška je naplánována na 12. 3. 2024 18–19:30

Pokud už víte, že diastázu máte a chcete s ní začít pracovat, najdete zde různá cvičení a taky poradnu fyzioterapeutky. Zde se dozvíte, jak správně cvičit a jaké pohybové návyky je třeba opravit a jak. Je to například:

Kamčo, díky za rozhovor!

A těšíme se i na Vás 🙂 Vaše Áčko