Proč cvičit po porodu

Ženské tělo se ocitá v nové fázi, která vyžaduje speciální péči a pozornost. Je snadné věnovat veškerou pozornost novorozenci a zapomínat na sebe sama. Avšak péče o vlastní zdraví a pohodu je klíčová nejen pro fyzické, ale i pro duševní blaho žen po porodu.

Proč cvičit po porodu

Péče o tělo po porodu

Cvičení se stává důležitým prvkem péče o tělo v této životní fázi. Mnoho žen se může obávat návratu k aktivitám, obzvláště pokud zažily komplikace během těhotenství nebo porodu. Nicméně, pravidelná fyzická aktivita může přinést mnoho výhod, včetně posílení svalů, zlepšení držení těla a zvýšení energie.

Jaké benefity po porodu uvítáme?

Posílení zad a pánevního dna. Boj s bolestí zad je častým problémem pro ženy po porodu. Speciální cvičení zaměřená na posílení těchto oblastí mohou pomoci snížit nepříjemné bolesti. Panevní dno potřebuje svou péči, aby se dostalo opět do formy.

Cvičení také podporuje celkový proces regenerace těla po porodu. Pomáhá obnovit sílu a flexibilitu, což usnadňuje zvládání každodenních aktivit.

Prevenci diastázy. Diastáza, neboli rozestup břišních svalů, je dalším častým problémem po porodu. Specifická cvičení mohou pomoci snížit tento rozestup a posílit svaly břišní stěny.

Zlepšení celkového duševního stavu. Cvičení může také přinést duševní uklidnění a zlepšení nálady. Fyzická aktivita uvolňuje endorfiny, které působí jako přirozený antidepresivum.

Jaké cvičení je po porodu vhodné?

Cvičení po porodu by mělo být šetrné k tělu, ale zároveň účinné. Speciální cvičení zaměřené na posílení středu těla, jako je cvičení CORE, může být velmi účinné. Tyto cviky posilují hluboké svaly, které jsou klíčové pro správné držení těla a prevenci bolestí zad.

Dalšími užitečnými cviky jsou cvičení zaměřená na správné dýchání a uvolnění pánevního dna. Tyto cviky pomáhají obnovit sílu a funkci pánevního dna.

Všechny ženy, které se rozhodnou začít cvičit po porodu, by měly začít pomalu a postupně zvyšovat intenzitu cvičení. Je důležité naslouchat svému tělu a respektovat jeho potřeby.

Využití míče ve cvičení

Míč se stal oblíbeným nástrojem pro cvičení žen po porodu. Jeho měkkost a pružnost umožňují šetrné cvičení, které nepřetěžuje tělo. Míč může být využit nejen při posilování svalů, ale také jako podpora při relaxaci a uvolňování napětí.

Jóga po porodu

Jóga po porodu nabízí holistický přístup k poporodní rekonvalescenci, který oslovuje jak tělesné, tak duševní aspekty zdraví. Praktikování jógy může být pro matky po porodu nejen zdrojem fyzického posílení, ale také prostředkem k nalezení vnitřního klidu a posílení vazby s jejich dítětem. Jóga s miminkem může být cenným dárkem pro oba – matku i dítě.

Fyzické přínosy jógy po porodu

Po porodu se mnohé ženy potýkají s potřebou obnovit sílu a flexibilitu svého těla, zvláště v oblasti břicha a pánevního dna. Jóga nabízí šetrné, ale účinné cvičení, které pomáhá posílit tyto klíčové oblasti. Praktikování jógových pozic (ásan) může rovněž zmírnit bolesti zad, které jsou běžné u nových matek v důsledku kojení nebo nošení dítěte.

Emoční a psychologické výhody.

Období po porodu může být emocionálně náročné. Jóga, díky svému důrazu na meditaci a dýchací techniky (pránájámy), podporuje emocionální rovnováhu a snižuje stres. Pravidelná praxe jógy vede k uvolnění a posiluje duševní odolnost, což je pro nás ženy, bez dostatku času sami na sebe, neocenitelné.

Jóga s miminkem

Cvičení jógy společně s miminkem představuje výjimečnou příležitost pro posílení vzájemné vazby. Fyzický kontakt a vzájemná interakce během cvičení podporují pocit bezpečí a lásky u dítěte. Pro matky toto společné cvičení nabízí jedinečnou šanci strávit kvalitní čas se svým dítětem, zatímco pracují na vlastním fyzickém a emočním uzdravení.

Doporučení pro bezpečnou praxi.

I když jsou přínosy jógy po porodu značné, je důležité přistupovat k cvičení s opatrností. Je dobré počkat na doporučení lékaře před zahájením jakékoli formy fyzické aktivity po porodu a vyhledat specializované lekce jógy pro matky a miminka, aby byla zajistěna bezpečnost a správné vedení.

V A centru pro Vás máme tyto lekce:


BcA. Tereza Macháčková

produkce & propagace