Jóga v těhotenství není jen cvičení

Není cvičení jako cvičení a není jóga jako jóga. Těhotenská jóga by měla splňovat více než jen příjemné protažení. Správně vedená lekce těhotenské jógy je totiž zaměřená na několik oblastí.

Jóga v těhotenství není jen cvičení

A jaké oblasti to jsou? Pojďme se spolu podívat.

Kompenzace tlaku rostoucí dělohy na hrudník a pánevní dno

S rostoucím břichem se zvyšuje tlak na orgány v břišní dutině, což může vést ke změnám v dýchání a zvýšenému zatížení pánevního dna. Tělo se s těmito změnami vyrovnává řadou adaptací. Hrudník se může rozšiřovat a měnit tvar, aby umožnil efektivnější dýchání, zatímco svaly pánevního dna se mohou posílit a stát se flexibilnějšími, aby lépe podporovaly zvýšený tlak. Při lekcích se tedy zařazujeme cviky, které jsou zaměřeny na posílení a uvolnění svalů hrudníku a pánevního dna. Také je důležité sledovat a udržovat správné držení těla, aby se předešlo nadměrnému zatížení těchto oblastí.

Souhra hlubokého stabilizačního systému

Dnes už skoro každá žena ví, že v těhotenství nesmí posilovat přímé břišní svaly, aby nedošlo k rozšíření fyziologické diastázy. Ale ne každá žena ví, které oblasti posilovat a které svaly jsou vlastně potřeba při porodu? Při lekcích se pravidelně věnujeme posílení právě těchto svalů, tak aby pro tělo dobře neslo Vás i miminko. Posilování hlubokého stabilizačního systému může napomoci fyziologickému těhotenství a tím pádem i hladšímu porodu.

Prevence bežných těhotenských neduhů

nevolnosti, otoky, bolest zad, zadýchávání se, zhoršená mobilita… Všechny tyto neduhy a spousty dalších těhotné ženy s klidem přijímají a snaží se jen vydržet. Ale nemusí to tak být. Pravidelné cvičení umí všechny možné neduhy zmírnit a hlavně zkušená lektorka zná vždy ten správny cvik na konkretní neduh nebo dokáže poradit, jak s danym neduhem zatočit :)

Příprava na aktivní porod

Co je to ten aktivní porod? Je to způsob porodu. kdy jde žena porodnímu procesu aktivně naproti. Hlavní složkou aktivního porodu je svoboda pohybu a používání různých pomůcek – míče, žíněnky, rebozo tak aby porod dobře probíhal, a také vědomé dýchání: důraz klademe na techniky dechových cvičení, které pomáhají ženě zůstat uvolněnou a soustředěnou během kontrakcí. V každé lekci věnujeme velkou pozornost právě různým dechovým technikám a také nacviku použití různých pomůcek při porodu. Protože kdo je připraven není překvapen :)

Rychlejší rekonvalescence po porodu

Samotný proces porodu a následná péče o miminko býva mnohdy velice energeticky náročná. Abyste se po porodu cítíla dobře ve svém těle, hodí se mít kondičku. Pravidelné cvičení během těhotenství může znamenat rychlejší návrat k předtěhotenské kondici. Zvyšuje pružnost a sílu svalů potřebných při porodu, což může vést k snížení rizika komplikací a kratší době zotavení. Navíc, posílení pánevního dna a břišních svalů může pomoci v prevenci dlouhodobých problémů, jako je inkontinence nebo prolaps orgánů.

Naše kurzy v A centru všechny tyto body splňují do posledního puntíku.

Nové kurzy cvičení pro těhotné, po porodu a s dětmi v A centru v Karlíně začínají od dubna. Budeme se těšit na Vás i Vaše miminko.

Všechny naše aktuální programy pro těhotné ženy a porod najdete zde.


Lucie Merenda

lektorka jógy / Yoga Instructor